Afganistan'daki Makedon askerlerine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı
20/12/2006
NATO komutanları, Afganistan'daki ISAF misyonunda yer alan ülkelerin uyguladığı kısıtlamaların misyonun etkinliğini azalttığını söylüyorlar. Ülkede 115 askeri bulunan Makedonya bu uyarılardan beşini ortadan kaldırmayı kabul etti.
Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi -- 20/12/06
Makedonya 2002 yılından beri ISAF'ta yer alıyor. Makedon hükümeti, askerlerin Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücüne (ISAF) olan katılımlarını etkileyen yedi iç kısıtlamadan beşini kaldırdı. Söz konusu sınırlamalar arasında, Makedon askerlerinin belli eylem türlerine gönderilmesine yönelik yasaklar da yer alıyor.
Kısıtlamaların kesin içeriği gizli tutuluyor. Ancak Savunma Bakanı Laze Elenovski bunların polis faaliyetleri, kalabalıkların önlenmesi ve Afgan güçlerinin eğitimiyle ilgili olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Kabil'de askerleri ziyaret eden bakan, bunların kaldırılmasının çalışabilirlik ve etkinliği artırarak ISAF'ın görevini tamamlamasını kolaylaştıracağını söyledi.
"NATO ailesinin bir parçasıysak, sorumlulukları ve yükümlülükleri hissetmek zorundayız. Ulusal kısıtlamaların kaldırılmasıyla İttifakın verimliliği kesinlikle artacaktır." diyen Elenovski şöyle devam etti: "Hedeflerimize daha çabuk ulaşıp Afganistan'dan çekilmeye başlayarak Afganistan'ı Afgan demokratik kurumlarına bırakacağız."
ISAF'ta birliği bulunan 37 ülkenin çoğu, askerlerinin nasıl kullanılabileceği konusunda özel kurallar koymuş durumda. NATO komutanları, askeri manevraları ve bunların etkinliğini etkileyen 50 kadar sınırlama tespit ettiklerini belirtiyorlar.
Avrupa Yüksek Kuvvetler Komutanı General James L. Jones'a göre, bazı durumlarda sınırlamaların kaldırılması asker sayısının artmasıyla eşdeğer. Jones'a göre, bu kısıtlamaların 10 ila 15 kadarı değiştirilerek esneklik artırıldı ve "misyona etkin şekilde 2 bin asker daha eklendi."
General, ev sahibi hükümetlerden onay alma şartı ve diğer bürokratik işlemler gibi benzer kısıtlamaların NATO'nun Mart 2004'te Kosova'da meydana gelen ayaklanmalarda düzeni sağlamasına engel olduğunu söyledi. O tarihten beri KFOR'a katılan ülkeler daha fazla esneklik konusunda anlaşma sağladılar.
Jones KFOR misyonu hakkında şunları söyledi: "Bütün ulusal sınırları kaldırdık. Artık ülkede komutanın dilediği şekilde dolaşabilen bir görev gücü konseptine sahibiz. Başlıca tehdit olan kalabalık ve ayaklanma kontrolüne karşı daha iyi eğitimli durumdayız. Çeşitli toplumların halklarıyla çok daha iyi bir ilişkimiz var."
Benzer bir esnekliğin Afganistan'da da kazanlması NATO'nun yakın tarihte düzenlediği Riga zirvesinde görüşülen başlıklardan biriydi. Elenovski'ye göre, sınırlamaların kaldırılması NATO üyeliğini hedefleyen Makedonya'nın İttifaktaki konumunu sağlamlaştırmak için atabileceği adımlardan biri.
Makedonya, 2002 yılından beri Alman, İngiliz ve Yunan birliklerinin bir parçası olarak Afganistan barış misyonunda yer alıyor. Ülkenin 115 askerinden motorize piyade birliğinde görev yapan 90 tanesi koruma amaçlı görevler üstlenirken, diğer bir tabur tıbbi görevleri yerine getiriyor.
Perşembe, Aralık 28, 2006
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder