Pazar, Şubat 18, 2007

50 mücahit vatandaşlıktan çıkarıldı

50 mücahit vatandaşlıktan çıkarıldı


Bosna’daki Arap mücahitlerin sözcüsü, Bosnalı yetkililerin kendisiyle birlikte 50 kişinin vatandaşlığını iptal ettiğini açıkladı.

Dünya Bülteni Haber Merkezi

Bosna’daki Arap mücahitlerin sözcüsü Ebu Hamza Es-Suri, Bosnalı yetkililerin kendisiyle birlikte 50 kişinin vatandaşlığını iptal ettiğini açıkladı.

Ebu Hamza, Şarku’l-Evsat gazetesine verdiği demeçte, Vatandaşlık Komisyonu’ndan kendilerine gönderilen mektupta, Bosna vatandaşlığının kendilerinden geri alındığının bildirildiğini söyledi.

Vatandaşlığının iptaline gerekçe olarak biri 1992 diğeri 1994’te olmak üzere iki kere vatandaşlık aldığının belirtildiğini söyleyen Ebu Hamza, bunun doğru olmadığını, sadece 1994 yılında ve bir kez vatandaşlık aldığını kaydetti.

Vatandaşlık haklarının alındığını bildiren mektupların gönderildiği 50 kişinin daha önce vatandaşlık haklarının geri alınacağı ilan edilen 330 kişilik listede yer aldığını söyleyen Ebu Hamza, kararın mücahitlerin haricindeki bazı Arap öğrenci de kapsadığını ifade etti.

Bosna’nın efsanevi lideri merhum Aliya İzzetbegoviç’e övgüde bulunan Ebu Hamza, İzzetbegoviç’in mücahitlerin haklarını savunduğunu, bugün ise İzzetbegoviç gibi kendilerini savunan kimsenin olmadığını söyledi.

Bosna vatandaşlığına hak kazandıktan sonra Bosnalılarla evlenerek ülkeye yerleşen Arap mücahitlerden vatandaşlık hakkının alınması halinde bir çok ailenin dağılacağına dikkat çeken Ebu Hamza, yaklaşık 500 çocuğun babasız kalacağını ifade etti.

Kararın uygulanmasını durdurmak için uluslararası insan hakları kuruluşlarıyla diyalog halinde olduklarını belirten Ebu Hamza, Bosna’daki Arap varlığının bitirilmek istendiğini ve kendilerinden vatandaşlık hakkının alınmasının Kosova’nın bağımsızlığıyla bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Hiç yorum yok: