Pazartesi, Şubat 12, 2007

Bosna BM kararını sorguluyor

Bosna hükümeti, 2002 yılında BM tarafından görevden alınan yaklaşık 800 federal ve yerel polis memuru hakkındaki kararın gözden geçirilmesini istedi.

http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=7940

Bosnalı yetkililer, BM'nin polis memurlarını görevden alma kararının yerinde olup olmadığını incelemek üzere bir komisyon kurulduğunu belirtti. 793 polis, 1992-95 iç savaşı esnasında suç işledikleri veya gerekli kalifikasyona sahip olmadıkları gerekçesiyle görevinden alınmıştı.
BM sekreterliği, 2004 yılında, görevden alma kararına itiraz etmemesi doğrultusunda bir uyarıda bulunmuş, Bosnalı yetkililer sözkonusu davanın gözden geçirilmesine son vermişti. Ancak kamuoyunun artan tepkisi üzerine hükümet, konuyu yeniden gündeme aldı.
Bosna-Hersek'in Yugoslavya'dan ayrılmasıyla sonuçlanan iç savaş ardından kurulan manda yönetimi, polis teşkilatının kontrolünü BM'ye devretmiş, BM de bu görevi 2002 yılı sonunda AB'ye devretmişti. Bugün BM tarafından önerilen Kosova planı da benzer bir mandaterlik öngörüyor. BM; AB, NATO gibi uluslararası örgütler tarafından üstlenilen manda yönetiminin keyfi ve taraflı kararları pek çok kez tepkiye yol açıyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Verstehe gar nichts... :(