Pazartesi, Şubat 12, 2007

Kosova’da iki ölü, yetmiş yaralı

Kosova’yı AB mandasına dönüştürecek olan BM planının yeni bir iç savaşa yol açacağı kaygıları her geçen gün doğrulanıyor.

http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=7938

Priştine'de Kosovalı Arnavutların "Vetvendosje" (Özyönetim) Hareketi tarafından düzenlenen gösterilerde ağır yaralanan dört kişiden ikisinin öldüğü açıklandı. Kosovalı Arnavut liderler önceki gün yapılan gösteride yaralan iki kişinin yaşamını yitirmesi üzerine dün yaptıkları açıklamalarda halkı sükunete çağırdı.
Önceki akşam yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride Priştine parlamento binasının önündeki polis barikatını yarmaya çalışan göstericilere karşı BM polisinin gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı olaylarda 70 kişi yaralanmıştı. Gösteride gözaltına alınan Vetvendosje lideri Albin Kurti ise dün yaptığı açıklamada polisin gerçek mermi de kullandığını söyledi.
BM raporu Arnavutları da böldüÖnceki akşamı Vetvendosje Hareketi tarafından düzenlenen gösteride bir hafta önce açıklanan Kosova'nın gelecek statüsüne ilişkin BM raporu protesto edildi. Rapordaki önerilerin Sırbistan'ın Kosova'daki etkisine son vermeyeceğini söyleyen göstericiler, Kosovalı Arnavut liderleri de "Sırbistan ile masaya oturup 'bağımsızlık' elde etmemek"le suçladı. Gösteride "Müzakere değil, özyönetim" yazılı dövizler taşındı.
Dün bir araya gelen Kosovalı Arnavut liderler ise 3 bin kişiyi sokaklara döken gösteriyi kınayarak tüm Kosovalıları "ülkenin istikrarına katkı için" sakin olmaya çağırdı. Vetvendosje Hareketi'nin şiddeti kışkırtarak istikrarsızlığa neden olduğunu söyleyen Kosovalı Arnavut liderler Fatmir Sejdiu ve Agim Ceku'nun ortak açıklamasında, önceki gün gerçekleşen olayların "Kosova devletini kurma sürecinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği" ifadesine yer verildi.
21 Şubat'ta Viyana'da buluşmaBM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından 2 Şubat'ta açıklanan rapor, Kosovalı Arnavutların "kendi kendisini yönetmesini" öneriyor. Rapora Sırbistan da karşı çıkıyor. Henüz yeni hükümetin kurulmadığı Sırbistan'da Devlet Başkanı Boris Tadic'in Kosova raporunun görüşülmesini 21 Şubat'a erteleme önerisi BM tarafından kabul edilmişti.
Öte yandan önceki gün Münih'teki Güvenlik Konferansı'nda bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Sırbistan tarafından kabul edilmeyen herhangi bir öneriye Moskova'nın da onay vermeyeceğini yinelemişti.
Kosova'nın gelecekteki statüsü üzerine Sırplar ile Arnavutlar arasında BM aracılığıyla sürdürülen müzakerelerin son oturumu 21 Şubat'ta Viyana'da başlayacak. Ahtisaari, raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne Mart sonunda sunmayı planlıyor.

Hiç yorum yok: